CIRCULR. en FC Lisse blazen oude tenues nieuw leven in

Wie op Ter Specke loopt, ziet vernieuwing. Ook de nieuwe Nike kleding valt op waarin onze spelers vol trots lopen en voetballen. Waar vernieuwing is, laten we ook iets achter. Voor wat betreft ons FC Lisse textiel, is dat zo’n 750 kilogram aan Hummel-kleding. Het was voor kandidaat-bestuurslid Dave Zonneveld aanleiding om contact op te nemen met Floris Verheij van het bedrijf CIRCULR.Floris, bijgestaan door oud-topsporter Kim Lammers en mede-oprichter en -eigenaar Fleur Nijland, is stichter van het nieuwe Nederlandse sportmerk en heeft als doel de sportwereld 100% circulair te maken. Al inladend in de hippe duurzame Volkswagen ID Buzz, maken we kennis met Floris en CIRCULR. aan de hand van enkele vragen.

Wie is CIRCULR. en wat doen jullie?

CIRCULR. is het nieuwe Nederlands sportmerk met een aanstekelijk doel: de sportwereld 100% circulair maken. Dat doen we door oude sportmaterialen en -kleding te gebruiken als grondstoffen voor nieuwe. Zo hebben maken we bijvoorbeeld weer nieuwe sweaters, maar ook de eerste circulaire trainingspionnen ter wereld! We werken samen met sportverenigingen, recyclingbedrijven, sponsoren en sportmerken.

 Hoe zijn jullie in contact gekomen met FC Lisse?

Dave Zonneveld heeft ons benaderd in verband met jullie oude wedstrijdkleding. Vanwege de wisseling van kledingsponsor was er ca. 750 KG aan oude polyester Hummel kleding beschikbaar voor recycling. We krijgen dit verzoek van veel sportverenigingen, vaak mag van de sponsoren oude wedstrijdkleding niet de kledingbak in. Dit hebben we nu in onze elektrische ID Buzz opgehaald.

FC Lisse specifiek gezien, wat gaan jullie met onze oude materialen doen?

Deels gebruiken we het voor de testfase van project S.P.O.R.T.S. (Sustainable Production Of Recycled Team Shirts). Dit is een samenwerking tussen CIRCULR. , CuRe Technology – Polyester Rejuvenation, Textile4ever, en Optima Textiles B.V.waarin we tests doen met de recycling van polyester wedstrijdkleding. Doel is om vanaf 2025 wedstrijdkleding te kunnen recyclen tot grondstoffen, garens en stoffen die weer geschikt zijn voor productie van nieuwe wedstrijdkleding.  Een ander deel zal bij een recyclingpartner in een mechanisch proces worden gerecycled, er worden dan garens van gemaakt voor bijvoorbeeld geweven stoffen voor tassen.

FC Lisse bedankt CIRCULR. voor de maatschappelijke samenwerking en wenst het sportmerk veel succes bij het verder uitbouwen van haar missie 💙 💛

Meer weten over CIRCULR.? Ontdek het op https://www.circulr.eu