Voorbeschouwing FC Rijnvogels – FC Lisse

FC Rijnvogels ziet deze in periode de kleuren geel en blauw regelmatig langs komen. In het Brabantse land ging de formatie van trainer Danny Hijzelendoorn op zaterdag 14 september 2024 met 3-1 ten onder tegen Blauw Geel’38. Op zaterdag 21 september 2024 zijn het de geelblauwen van FC Lisse die de degens kruisen met de fusieclub uit 2004. Sportpark De Kooltuin in Katwijk is het adres voor de Bollenderby, die om half drie van start gaat.

In het verleden had De Kooltuin een wat negatieve naam. Daar wil je niet voetballen. Dan was het een teken, dat je als team was gedegradeerd. FC Lisse stond in 2000 op punt van degraderen op het veld van Noordwijk tegen Marken in een beslissingswedstrijd om promotie en degradatie. Vele FC Lisse fans waren reeds op weg naar het parkeerterrein met in hun gedachten De Kooltuin. Erwin van der Lugt schoot in blessuretijd Lis alsnog de verlenging in. Het werden uiteindelijk strafschoppen met FC Lisse-doelman Ron Bouman als de held. Een jaar later werd FC Lisse op hetzelfde veld kampioen van de Hoofdklasse.

In het verleden was er MVKV, een club voor marinemensen. Het complex van MVKV lag pal naast het voormalig Vliegkamp Valkenburg. Het vliegkamp werd uiteindelijk meer een last dan een lust en moest dicht. MVKV ging aan het flirten met het nabijgelegen KRV. FC Rijnvogels was geboren. Er kwam een prachtig nieuw clubgebouw, uiterst modern voor die tijd. Een gebouw met drie lagen kleedkamers, voor een deel verzonken, daarboven een kantine en op de bovenste verdieping de bestuurskamer en commissiekamers. De Kooltuin werd vanaf 2004 een fijne plek om te verpozen.

Sportief wist FC Rijnvogels stap voor stap de weg om hoog in te zetten. Het seizoen 2016/2017 werd voor Rijnvogels een bijzondere. De promovendus mocht in de derde divisie uitkomen tegen onder meer de streekgenoten FC Lisse, Rijnsburgse Boys en Quick Boys. Achteraf gezien maakte Rijnvogels de stap om hoog te vroeg. Er volgde immers degradatie aan het einde van die rit. Rijnvogels tegen FC Lisse stond op het programma op 15 oktober 2016. Rijnvogels speelde het slim, het liet FC Lisse het spel maken om zelf toe te slaan in de counter. FC Lisse had in de eerste helft de bal, maar Rijnvogels de kansen. Tot twee keer toe werd Rijnvogels een strafschop onthouden. De pingel die zij wel kregen was er geen. Dit in verband met een buiteling van Arno Dijkstra. De huidige speler van HBC vuurde raak vanaf elf meter.

Na de pauze had FC Lisse de zaakjes beter voor elkaar. Martin van Eeuwijk wist zich op allerlei manieren te onderscheiden. Zijn pegel kwam al dan niet achter de doellijn bij Rijnvogels. De meningen hierover zullen altijd verdeeld blijven. De grensrechter van dienst wees naar het midden. Koploper FC Lisse was niet tevreden met een gelijkspel. In de slotfase maakte Roel de Goede de winnende.

Waar FC Rijnvogels momenteel staat, dat weet het zelf ook niet. Veel spelers gingen, veel spelers kwamen. Hijzelendoorn heeft de taak te werken aan een nieuwe ploeg. In de voorbereiding deed Rijnvogels het uitstekend tegen ploegen uit de tweede divisie. Het werd echter met 4-0 weggeblazen op Ter Specke door FC Lisse. FC Lisse was een uur lang veel te sterk voor de gasten uit Katwijk, dit werd uitgedrukt door doelpunten van Luc de Kruijs, Omar El Baad, Lesley Bakker en Björn Mussche. Dat een voorbereiding weinig zegt bleek een paar weken later. Rijnvogels kwam geweldig uit de startblokken van de competitie met zeven punten uit de eerste drie wedstrijden. Vervolgens werd er twee keer verloren. FC Lisse begon met een punt uit de eerste twee duels. Dit kreeg een vervolg met drie zeges op rij.

Zowel FC Lisse als FC Rijnvogels raakten de twee meest scorende spelers van vorig seizoen kwijt. Remi van Ekeris kreeg een tweede kans in het betaalde voetbal bij SC Telstar en Maxim van der Meer ging naar Rijnvogels. Rijnvogels zag Tom Bijen, Aljereau Mercera en Maarten Reyneveld verkassen. FC Lisse treft dus tegen Rijnvogels oud-clubgenoot Maxim. In de selectie van Rijnvogels natuurlijk ook Bryan Iliohan, die een groot deel van zijn jeugdopleiding bij FC Lisse speelde. Bryan die ook een tijd deel uit maakte van de seniorenselectie bij FC Lisse.

Het spelen op derde divisie niveau valt niet mee. Er moeten immers 34 competitieduels worden gespeeld, net zo veel als de profs doen uit de eredivisie. Daarbijopgeteld de doordeweekse bekerwedstrijden, dat geeft een grote belasting voor de spelers. Veel wedstrijden in korte tijd doet toch wat pijntjes her en der ontstaan. Voor de technische staf betekent dat zorgvuldig en soms ook preventief om gaan met hun spelers. Het seizoen is immers nog lang. Feit is dat FC Lisse er lekker in zit met drie zeges op rij. Met vaak goed en verzorgd voetbal. Mooie combinaties en fraaie doelpunten. Maar ook momenten dat er gebikkeld moet worden, dat niet het predikaat schoonheid van het voetbal verdient, maar vooral het resultaat bovenaan staat.

De feestweek van Lisse staat op punt van beginnen. Komt FC Lisse ook als feestvierder terug van De Kooltuin. Zaterdag 21 september 2024 gaat dit duidelijk maken. De aftrap op de 1e Mientlaan 10 in Katwijk is om half drie.