Voorbeschouwing FC ‘s-Gravenzande – FC Lisse

Nog nooit kwamen FC ‘s-Gravenzande en FC Lisse elkaar voor de competitie tegen. Na zaterdag 5 oktober 2024 vanaf half drie is dit anders. Het Juliana Sportpark is de plaats om te zijn. Het complex ontstaan in de jaren zestig van de vorige eeuw gaat door het leven als het ‘Wembley van het Westland.’

FC ‘s-Gravenzande is ontstaan in 2010. Uit een fusie tussen de van oorsprong zondagclub ‘s-Gravenzandse VV en de zaterdagclub ‘s-Gravenzandse SV. Met ruim 1600 leden kunnen we spreken van een grote club.

Er zijn warme banden tussen FC ‘s-Gravenzande en FC Lisse. De twee clubs organiseerden enkele jaren kwalificatietoernooien voor jeugdige Oranje-teams. Onder meer in 2018 met Oranje onder de 19. In de selectie bij Jong Oranje bekende namen destijds als Dylan Vente, Owen Wijndal, Per Schuurs, Ferdi Kardioglu en Che Nunnely. FC Lisse-troef Hubert Habers weet met zijn clubveilingen de weg te vinden naar het Juliana Sportpark.

Trainer van de Westlanders is Mike Jonk. Net dertig. Dus echt een jonkie. Hij speelde in de jeugdopleidingen van Feyenoord en ADO. Een zware blessure en de nasleep van een infectie dwongen hem op jonge leeftijd tot stoppen. Hij werd trainer van zijn cluppie. Hij trainde de groepen vanaf de F-selecties tot en met Onder de 19. Vanaf 2021 was hij twee seizoenen lang de assistent van Richard Middelkoop bij het eerste team. Vorig seizoen stond hij voor het eerst op eigen benen. En met succes. Tot verrassing van velen promoveerden de Westlanders naar de derde divisie.

De Westlanders doen het zo veel mogelijk met zelf opgeleide spelers. Dit is ook van toepassing op trainers. Een groot deel van de spelersgroep kent elkaar al jaren. Dit schept een band binnen en buiten het veld. Rondom een is alles tot in de puntjes geregeld. Het doel voor dit seizoen is stabieler worden als team. Nog meer dan vroeger wordt er getraind op details.

De Westlanders troffen dit seizoen reeds twee teams uit de Duin- en Bollenstreek. De openingswedstrijd van het seizoen op eigen veld werd nog met 3-1 verloren van VVSB. In Katwijk werd er echter verrassend met 4-1 gewonnen van FC Rijnvogels. FC Lisse is gewaarschuwd. Op zaterdag 5 oktober 2024 reizen de FC Lisse-fans af naar het Westland. De aftrap is om half drie.