Onze historie

FC Lisse Zaterdag 1

Het eerste herenelftal speelt al sinds 1989 in de eerste klasse A en vanaf het seizoen 1996/1997 in de Hoofdklasse A (de toenmalige eerste klasse werd omgevormd naar de Hoofdklasse). Het promoveerde in 1989 naar het walhalla van het zaterdagvoetbal nadat Mark Ens in de kampioenswedstrijd de beslissende 1-0 binnenschoot tegen Zuidvogels. FC Lisse 1 kende op het hoogste niveau een moeizame start. Met eigen jongens werd fris de strijd tegen degradatie aangegaan en deze strijd werd gewonnen. Met het aantrekken van Ruud Broring en kapitaalkrachtige sponsors werd de weg omhoog ingezet. Het eerste hoogtepunt voor de Lissenaren kwam in het seizoen 1992-1993 toen men de tweede periodetitel in de wacht sleepte en zich zo kwalificeerde voor de KNVB-beker.

Bijna een stunt in de Goffert

In de beker had Lisse lang uitzicht op een stunt. Na een vroege goal in De Goffert (Bert van Duijvenbode) na amper een minuut spel) kwam N.E.C. langzamerhand terug in de wedstrijd en werd het 1-1 door Ulrich Crüden. De droom van Lisse spatte uiteen vijf minuten voor tijd, toen Cees Lok de Nijmegenaren op een uiteindelijke 2-1 zette. Later dat seizoen haalde N.E.C. overigens de bekerfinale door onder andere Ajax uit te schakelen in de halve finale in De Meer. In het seizoen 1993-1994 werd door Lisse de districtbeker met overmacht binnengesleept door een fraaie 5-0 zege op de reserves van Dordrecht ’90. En passant pakte men in Coevorden ook nog de landelijke amateurbeker.

Bizarre beslissingswedstrijd tegen Scheveningen

FC Lisse wilde meer en na een periode met Mark Wotte brak het seizoen 1996-1997 aan. Met veel tam-tam werden toppers gehaald naar het knusse Ter Specke. Onder bezielende leiding van Paul Bahlmann moest de FC op zoek naar een titel. Het ging echter faliekant mis. Bahlmann werd ontslagen toen de FC onderin de middenmoot bivakkeerde. Zijn opvolger werd Ted Immers, de trainer die ook naam maakte in het betaalde voetbal. Na het verlies thuis tegen ASWH (2-3) nam Immers het roer over. Met uitstekend voetbal werd de weg omhoog ingezet en kwam de ongenaakbare koploper Scheveningen in het vizier. Het gat slonk zelfs tot vijf punten na een heroïsch duel op Ter Specke. De geelblauwen zegevierden met 4-3. Twee speelronden voor het einde stonden beide ploegen bovenaan met het uitgekookte Noordwijk in het kielzog. Laatstgenoemde was in de laatste speelronde even virtueel kampioen maar zowel Scheveningen (uit bij Achilles Veen) en Lisse (uit bij Rijnsburgse Boys) bogen de achterstand nog om tot een overwinning. Met evenveel punten moest een beslissingswedstrijd uitsluitsel geven. Het werd een ware happening.

Op sportpark De Middelmors in Rijnsburg beleefden uiteindelijk 7.500 toeschouwers een bizarre wedstrijd. Scheveningen pakte voor rust nog een op het oog veilige 0-2 voorsprong (goals van Jim Charite en Yurion Girigoria). Vijf minuten na rust was het al gelijk door twee goals van Jimmy Simons, beide verkregen na gegeven pingels door arbiter Bakker. FC Lisse leek op rozen na de 3-2 vlak voor tijd van Stephan Spruyt maar John Blok dacht daar anders over. Met de hand wist hij in extremis nog voor de 3-3 te zorgen. In de verlenging zaten de Scheveningers stuk en bleven de Lissenaren gaan. De ongrijpbare Jerrel Linger forceerde uiteindelijk de nekslag. Rood voor Ron Cramer en een benutte penalty van Marco Kleyn. Het zinderende duel werd in het voordeel beslist van FC Lisse en zo werd de ploeg uit de Bollenstreek voor het eerst kampioen op het hoogste niveau. In de nacompetitie kwam het uiteindelijk één goal tekort ten opzichte van VVOG uit Harderwijk.

Bloedstollende penaltyserie om handhaving

In de jaren daarna ging het steeds iets minder met de Lissenaren. Na nog een derde plek een jaar na het kampioenschap gleed de ploeg langzaam naar beneden, met als dieptepunt het seizoen 1999-2000. In dat seizoen eindige FC Lisse op de 12e plaats, en dat betekende een promotie/degradatiewedstrijd tegen Marken. Tot in de blessuretijd stond FC Lisse met 1-2 achter, maar Erwin van der Lugt wist er nog een verlenging uit te slepen. Na verlenging was de stand 3-3 en kroonde de doelman van FC Lisse, Ron Bouman, zich tot held door in de strafschoppenserie de laatste strafschop van Marken te stoppen en zelf de beslissende te scoren.

Kampioen van de zaterdag amateurs

In de jaren daarna ging het steeds iets minder met de Lissenaren. Na nog een derde plek een jaar na het kampioenschap gleed de ploeg langzaam naar beneden, met als dieptepunt het seizoen 1999-2000. In dat seizoen eindige FC Lisse op de 12e plaats, en dat betekende een promotie/degradatiewedstrijd tegen Marken. Tot in de blessuretijd stond FC Lisse met 1-2 achter, maar Erwin van der Lugt wist er nog een verlenging uit te slepen. Na verlenging was de stand 3-3 en kroonde de doelman van FC Lisse, Ron Bouman, zich tot held door in de strafschoppenserie de laatste strafschop van Marken te stoppen en zelf de beslissende te scoren.

In de blessuretijd het kampioenschap laten liggen

Het volgende seizoen liep echter uit op een teleurstelling. De club eindigde als 11e, slechts 1 punt boven de promotie/degradatieplek, en leed bovendien dat seizoen een recordnederlaag van 0-7 in de thuiswedstrijd tegen Rijnsburgse Boys. Het seizoen 2002-2003 was een overgangsjaar waarin de club op de 9e plaats eindigde.

Vanaf het seizoen 2003-2004 braken weer hele mooie jaren aan voor FC Lisse. In 2004 werd de club 2e achter Quick Boys, en in 2005 5e met evenveel punten als de nummer 2, terwijl ASWH zich de beste toonde. In 2006 kreeg de competitie een spannende ontknoping met DOTO, Rijnsburgse Boys en FC Lisse. DOTO had lang de beste papieren, maar verloor in de slotfase van de competitie teveel punten. Op de laatste speeldag van de competitie stond FC Lisse bovenaan, met 2 punten meer dan Rijnsburgse Boys en 3 meer dan DOTO. Het laatste competitieduel was thuis tegen de nummer 2, Rijnsburgse Boys. Een gelijkspel was dus voldoende voor het kampioenschap, bij een nederlaag zou de titel naar de tegenstander gaan. Het werd een zenuwslopende wedstrijd voor de duizenden toeschouwers. Rijnburgse Boys had het betere van het spel, maar FC Lisse kreeg de beste kansen. Omdat Jeffrey Winter het vizier niet op scherp had staan, bleef het tot in blessuretijd 0-0 en leek de titel binnen. In de derde minuut van de blessuretijd was het echter Martijn Gootjes die Rijnsburgse Boys alsnog naar de overwinning en daarmee het kampioenschap kopte. 

Kampioen van Nederland!

Na dat seizoen vertrok de trainer en de halve selectie, waardoor het erg onduidelijk was hoe de club het volgende seizoen 2006-2007 zou doorbrengen. Dat ging wonderwel onder leiding van de nieuwe trainer Niek Oosterlee bijzonder goed. FC Lisse was zelfs een tijdje koploper na een serie van 7 overwinningen op rij, maar door een terugval kon Rijnsburgse Boys die weer overnemen. Hoewel een overwinning in Rijnsburg de hoop weer even terugbracht, kon de club de strijd niet tot het laatst volhouden en werd opnieuw Rijnsburgse Boys kampioen. Wel werd opnieuw de 2e plaats behaald.

Met dezelfde basis als vorig jaar, aangevuld met enkele versterkingen, werd in het seizoen 2007-2008 opnieuw een gooi naar de titel gedaan. Concurrentie werd verwacht van Quick Boys en uiteraard opnieuw Rijnsburgse Boys. De start van FC Lisse was goed te noemen, de club had al vroeg een voorsprong op de concurrenten. De maand december leek echter een zwarte maand te gaan worden. De club won daarin geen wedstrijd meer, en nog erger was dat de wedstrijd tegen Ter Leede tijdelijk werd gestaakt als gevolg van het gedrag van spelers in het veld. Hoewel de club nog wel als koploper de winterstop in ging, zou dat KNVB naar aanleiding van die wedstrijd 3 strafpunten aan beide clubs opleggen, waardoor Quick Boys de koppositie zou overnemen. Na de winterstop herpakte FC Lisse zich echter goed, het won 6 van de 7 wedstrijden en pakte de koppositie weer over. Na onder meer een overwinning bij concurrent Rijnsburgse Boys lag de titel voor het grijpen, maar een nederlaag bij de andere concurrent Quick Boys bracht de spanning weer terug. Met 2 wedstrijden te gaan bedroeg de voorsprong slechts 2 punten. Toen de uitwedstrijd tegen Ter Leede echter werd gewonnen en Quick Boys punten liet liggen bij Barendracht, was de titel een wedstrijd voor het einde alsnog een feit. Het kampioenschap om de zaterdagtitel werd vervolgens door FC Lisse met overmacht gewonnen. Na een 2-2 gelijkspel bij Spakenburg volgden louter overwinningen; thuis tegen HHC Hardenberg (2-0), thuis tegen Spakenburg (6-2) en tenslotte uit tegen HHC Hardenberg (1-5).

FC Lisse won op zaterdag 21 juni 2008 in Hoorn het algeheel amateurkampioenschap van Nederland. De zaterdagkampioen won bij Hollandia met 1-3. Daarmee poetste het team de eerdere verrassende nederlaag op eigen veld (2-3) weg en konden de spelers,trainer Niek Oosterlee en zijn assistent Arno Lancel zich laten kronen tot beste amateurs van het land.

In een spannende wedstrijd kwam Lisse in de eerste helft al op een voorsprong van 0-2,via Sezer Aksoy en Robin Stolp. Beide teams hadden toen al wat meer kansen gekregen. Zondagkampioen Hollandia leek terug in de wedstrijd toen invaller Travis Reuser de aansluitende treffer maakte – een heel belangrijke, opgeteld bij de eerdere overwinning in Zuid-Holland – maar uiteindelijk maakte Lisse alsnog de beslissende treffer, vlak voor tijd. Daarmee voorkwam het team een verlenging.

Aan de beslissende treffer ging wel een tumultueuze actie vooraf. Doelman Ron Sijm kon nog net zijn hand na een kopbal tegen de bal krijgen, waarop deze op de lat belandde. Maar vervolgens kreeg Hollandia-speler Tim Emmerik de bal tegen zijn hand, wat hem een rode kaart opleverde. Uit de toegekende strafschop schoot Michael van der Laan de kampioensgoal tegen de touwen.

Promotie naar de Topklasse

In het seizoen 2009-2010 promoveerde FC Lisse naar de nieuw opgerichte Topklasse door een 4e plaats in de hoofdklasse A te behalen. FC Lisse wist zich alle Topklasseseizoenen te handhaven.

Op naar De Tweede Divisie

In het seizoen 2015-2016 lukte het niet om bij de eerste 7 te eindigen en te promoveren naar de nieuw opgerichte Tweede Divisie. Voor het eerst komt FC Lisse 1 seizoen niet op het hoogste amateurniveau uit. FC Lisse wist zich in een dubbel beslissingsduel tegen VV Staphorst net aan te handhaven in de Derde Divisie (voormalig Topklasse). Na een 1-0 nederlaag in Staphorst was FC Lisse thuis met 6-1 te sterk in een sfeervol duel op Ter Specke. Een seizoen later werd FC Lisse net geen kampioen, maar lukte het via de nacompetitie alsnog om de Tweede Divisie te bereiken, na een overwinning bij Harkemase Boys! In het seizoen 2017-2018 speelde FC Lisse dus weer op het hoogste amateurpodium! In het seizoen 2017-2018 wist FC Lisse op de laatste speeldag helaas de nacompetitie net niet te ontlopen. Tegen JVC Cuijck werd in de beslissende nacompetitie wedstrijd uit met 2-0 gewonnen, maar thuis met 0-3 verloren, waarna FC Lisse voor het eerst in de historie degradeerde. In het seizoen 2018-2019 komt FC Lisse dus uit in de Derde Divisie en gaat de ploeg er alles aan doen om weer te promoveren!

 Kampioenschappen

Kampioen Hoofdklasse A

1996-1997

2000-2001

2007-2008

Zaterdag Amateurkampioen

2001

2008

Nederlands Landskampioen Amateurs

2008

Historie Zondagvoetbal in Lisse

Op 21 juni 1921 werd de RKVV Lisse opgericht. De voetbalclub huurde een veld van bollenkweker Piet van Dijk aan de Essenlaan. Dit vormde het begin van het zondagvoetbal in Lisse. Er werd gestart met drie seniorenteams. Na afloop van de wedstrijden werd het vuil afgespoeld via een emmer slootwater. Voor uitwedstrijden pakten de spelers de fiets of de stoomtram. In 1925 werd de eerste titel behaald door Lisse bij WFC uit Wormerveer. De supporters bezochten deze wedstrijd met vijf vrachtwagens van de firma Van der Putten.

Tussen 1930 en 1934 werd er gespeeld op een speelveld, dat vaak leek op een modderpoel, aan de Broekweg. Halverwege de jaren dertig kwam de verhuizing naar het huidige gemeentelijke sportpark aan de Spekkelaan.

RKVV Lisse werd in 1968 Sportclub Lisse. Sportclub Lisse was op dat moment derde klasser. In 1958 werd de stap naar dit niveau gezet onder leiding van trainer Piet Wassenaar. In 1968 en 1969 speelde Sportclub Lisse twee keer in de finale van de districtsbeker tegen de Rotterdamse eersteklasser De Musschen. Twee keer dolf Sportclub Lisse het onderspit. In 1979 werd Sportclub Lisse kampioen van de derde klasse onder leiding van trainer Hans van der Vlist. In een elftal met topspelers als Alex Dobbe, Jack van Ruiten, Jos Faas en Harry van der Zwet.

De laatste wedstrijd in het bestaan van het eerste zondagteam van Sportclub Lisse was een beslissingsduel in 1981 voor 5.000 toeschouwers op het veld van Noordwijk. Tegenstander was Roodenburg en de inzet vormde promotie naar de eerste klasse. Een week eerder had Sportclub Lisse nog op Ter Specke met 6-1 van de Leidse tegenstander gewonnen. Kantinebaas Johan van der Slot was niet meer in staat de kratten bier aan te slepen. In het allesbeslissende duel ging het mis met de Sportclub. Oranje-zwart verloor met 2-0.

De zondagtak van FC Lisse begon zo net als FC Lisse-zaterdag na de fusie tussen Lisser Boys en Sportclub Lisse in 1981, in de tweede klasse. Twee seizoenen lang wist FC Lisse-zondag zich te handhaven in de tweede klasse. Degradatie volgde in 1983 na dramatisch verlies in de beslissingswedstrijd tegen SJC. Bepalende FC Lisse-spelers in die tijd waren Laurens van der Voort, Harry van der Zwet, Ron Mesman, Jack van Ruiten en Jos Faas.

FC Lisse-zondag slaagde er vanaf 1983 lange tijd niet meer in de stap terug te maken naar de tweede klasse. In 1990 degradeerde FC Lisse zelfs naar de vierde klasse. Al snel kwam FC Lisse via de nacompetitie terug in de derde klasse. FC Lisse werd vanaf dat moment de ‘heen-en-weer’van het amateurvoetbal genoemd. Jarenlang pendelde FC Lisse tussen de derde en de vierde klasse. Het Ajax van de Bollenstreek heeft altijd een technische ploeg gehad, die vaak moeite had met het fysieke spel van de tegenstander.

In 2008 werd FC Lisse met vlag en wimpel kampioen van de vierde klasse. In 2009 en 2010 werd aangeklopt bij de poort van de tweede klasse. In de nacompetitie voor promotie ging het op het laatste moment twee keer mis.

Op tweede paasdag 2014 keerde FC Lisse na een afwezigheid van 31 jaar terug in de tweede klasse. Als debutant kwam de FC uitstekend uit de verf. Maar net werd de nacompetitie gemist richting de eerste klasse. Het seizoen 2015/2016 werd voorlopig het laatste seizoen FC Lisse-zondag op prestatief niveau. Wat overblijft zijn de herinneringen aan vroeger.

Wandelgeschiedenis FCLisse-zondag

Uniek in Nederland waren jarenlang de wandelaars, die liepen voor het eerste zondagteam van FC Lisse. Op zondag 28 april 1991 sloeg de wandelkoorts toe. Bach-liefhebber Jaap Döll wist 33 lopers  te strikken, onder wie zeven spelers van FC Lisse B1, die meegingen naar Alphen ter ondersteuning van hun leider Marco Wassenaar. Tot de FC Lisse-zondag-wandelaars van het eerste uur behoorden naast Jaap, ook JKF, ‘Asfalttijgerin’Reinie Murk, Joop en Marjo Turnhout. Peter van Dijk was midden in de nacht al bezig met het smeren van de broodjes voor de lopers. Peter en Leo Meiland namen plaats in de bezemwagen. Bas van Andel fietste de 25 kilometer mee voor de medische ondersteuning.

De paden op, de lanen in. Dit gezegde was van toepassing op de 14 FC Lisse-wandelaars, die op 1 maart 1998 de barre tocht ondernamen naar Wassenaar. Lenie Hoogendoorn, Wilma van der Voort en Loek Randsdorp hadden zich intussen aangesloten bij het vaste wandelgezelschap. Maartse buien teisterden de wandelaars, die geen krimp gaven.

Onder leiding van de loopgidsen Jaap en JKF gingen op 19 april 1998 ruim dertig wandelaars op weg naar Hoogmade om FC Lisse de titel te zien binnen halen in de vierde klasse. Sponsors Klaas Angenent en Fred Arrachart gingen ondanks een scheurende broek door tot het bittere einde. Joop leerde alles over kieviten van Ben Huitema.

Op 24 januari 1999 zaten JKF, Loek, Joop, Ben, Lenie en Wilma aan de champagne in Hotel de Bijhorst in Wassenaar. Mogelijk gemaakt door sponsor Jan Grimbergen. Groentesoep, paling, zalm, pasteitjes, salades, beenham en Belgische frieten. Het dessert moest worden overgeslagen, aangezien er nog vijf kilometer was te wandelen naar VUC. JKF, Joop en Loek liepen dat jaar ook de Vierdaagse van Nijmegen.

Op zondag 30 april 2000 stond er 47 kilometer op het programma naar DVV Delft. Half vier in de nacht was het vertrek bij Wilma in de Julianastraat. Bij de Gouden Leeuw in Voorschoten werden de wandelaars rond de klok van zeven uur getracteerd op croissants, jus d’orange, puntjes, krentenmikken en eieren. Aan de Brasserskade in Delft werden de gevulde koeken verorberd van meesterbakker Robin Peereboom. Over ontbijten gesproken. Een paar keer gebeurde dit bij de hoofdtrainer van FC Lisse-zondag. Zo werd er door de wandelaars aangeschoven bij Leon Annokkee, Lex van der Horst en Laurens van der Voort.

Vanaf 2005 kwamen de wandeltochten onder leiding te staan van Frans Snaar. Frans stippelde de mooiste routes uit. Een nieuwe generatie Vierdaagse-wandelaars sloot aan in de personen van Koos van Beek, Paul Randsdorp, Ferry Elderbroek, Rick en Marianne Hoekstra en later Marja Meiland. In het seizoen 2008/2009 waren er twee tochten achter elkaar in de nacompetitie over 50 kilometer naar Vlaardingen en Schiedam. De tocht der wandeltochten was in het seizoen 2009/2010. Frans en JKF overbrugden de 53 kilometer naar UNIO in Oudewater.

Aan de wandeltraditie op de zondag van FC Lisse kwam na 25 jaar in 2016 een einde. Over deze periode zijn genoeg anekdotes te vertellen. Zoals over de olifanten van Lenie en Wilma, het Ben Kakkema-pad en Met Moeite Omgelopen. Wat overblijft zijn de foto’s en de herinneringen.


VOG

In Nederland doen ruim twee miljoen mensen vrijwilligerswerk met kinderen. Net als de overheid vindt FC Lisse het van groot belang dat kinderen veilig kunnen sporten en spelen. Op de eerste plaats zijn wij zelf verantwoordelijk voor een veilig klimaat op onze club, maar de overheid stimuleert dit. Vanaf nu is het voor onze trainers, leiders en vrijwilligers die omgang hebben met minderjarige leden verplicht een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) te overhandigen. Een VOG heet in de volksmond ook wel ‘bewijs van goed gedrag’ en is een verklaring waaruit blijkt dat het gedrag van de vrijwilliger geen bezwaar oplevert voor het werken met minderjarigen.

Het onderzoek, de ontwikkeling, introductie en beheer van de VOG is door het bestuur toegewezen aan de Vrijwilligerscommissie. Aan de VOG- aanvraag zijn voor u geen kosten verbonden.

Hoe werkt het?

Vrijwilligers die met jeugd werken ontvangen een schrijven van Dienst Justis. Het is raadzaam hier per omgaande op te reageren, omdat de toegestuurde link maar beperkt geldig is. Het aanvragen van de verklaring gaat als volgt:

1. U ontvangt een mail van Dienst Justis met daarin een link en code;
2. Via de link logt u in met DigiD op de website om uw VOG-aanvraag definitief te maken;
3. Binnen 4 weken ontvangt u de VOG per post. Het originele exemplaar kunt u deponeren in het postbakje van de coördinator VOG (bestuurskamer), samen met de door u ondertekende gedragscode (zie uitleg hieronder).

Gedragsregels NOC*NSF seksuele intimidatie
In de bijlage vindt u de Gedragsregels NOC*NSF seksuele intimidatie. De inhoud daarvan spreekt voor zich. U kunt deze gedragscode na ondertekening, samen het originele exemplaar van de VOG, deponeren in brievenbus (boven) bij de administratie, t.a.v. Coördinator vrijwilligerscommissie.

Vragen?
Een flyer met een nadere uitleg over de VOG vindt u onderstaand.

Tot slot
Wij gaan ervan uit dat iedereen het belang van een snelle en correcte afhandeling van de VOG inziet, zodat we het prettige en veilige sportklimaat van FC Lisse samen op een nog hoger plan kunnen brengen. Bij voorbaat hartelijk dank voor uw medewerking!